Strony

poniedziałek, 4 maja 2015

spaghetti aglio olio vs. spaghetti bolognese

Dziś dla odmiany będzie u nas kulinarnie. Chcemy się podzielić prostym i szybkim sposobem na obiad we włoskim stylu. Makaron słynie z tego, że szybko się go gotuje, zawiera dużo węglowodanów, a co za tym idzie- jest sycący! Zapewne wielu w Was się zgodzi, że najlepszym sposobem na jego przyrządzenie jest właśnie spaghetti! Najprawdopodobniej najpopularniejszą wersją jest spaghetti bolognese, jednak nie każdy jest zwolennikiem mięs, a jak wiadomo głównym składnikiem sosu bolognese oprócz pomidorów jest właśnie mięso. Dla jaroszy dobrą alternatywą będzie spaghetti aglio olio, czyli makaron z czosnkiem, pietruszką i oliwą, a w naszej wersji z dodatkiem suszonych pomidorów :)




Zacznijmy od przepisu na spaghetti bolognese.

Potrzebne składniki:
-makaron spaghetti
-mięso mielone
-sos pomidorowy (może być gotowy (w wersji dla leniwych, czyli tej poniżej) lub zrobiony z np. zmiksowanych blenderem pomidorów)
-cebula
-czosnek
-oliwa z oliwek
-sól i pieprz do smaku


Najpierw gotujemy makaron, tak aby był al dente :)


W międzyczasie kroimy drobno cebulę...


...i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oliwy razem z mięsem. Przyprawiamy wedle uznania.


Dodajemy sos. Jeżeli zależy nam na szybkim przygotowaniu obiadu, naprawdę dobrze mieć pod ręką słoiczek z "gotowcem". Nie jesteśmy zwolenniczkami tego typu rozwiązań (często ich skład nie brzmi zbyt dobrze), ale czasami naprawdę ułatwiają życie :)


Finalnym etapem jest oczywiście czosnek!


Przepis na spaghetti aglio olio jest jeszcze łatwiejszy!

Lista potrzebnych składników:
-makaron spaghetti
-czosnek
-ostra papryczka
-pietruszka
-suszone pomidory
-oliwa z oliwek
-sól i pieprz do smaku



Pierwszym krokiem będzie jak zwykle ugotowanie makaronu, a aby nie tracić czasu w trakcie przygotowania najważniejszego składniku można zająć się krojeniem

suszonych pomidorków...


...oraz papryczki, z której usuwamy pestki :)


Papryczkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku. Uważamy, aby nie przypalić czosnku, bo wtedy niestety już nie jest taki apetyczny i może popsuć nam smak potrawy.


Dodajemy suszone pomidory.


A na koniec wrzucamy na patelnie makaron i posiekaną nać pietruszki :)


W tym miejscu powinny się znaleźć zdjęcia pięknie podanych dań na talerzach, ale były tak pyszne, że zanim zdążyłam zrobić zdjęcie wszystko zostało zjedzone- spróbujcie sami.

Smacznego!

M.

4 komentarze:

  1. Smakowity post! Spaghetti "aglio olio"? to coś nowego, trzeba będzie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zgłodniałam! Uwielbiam spaghetti, a tego przepisu nie znałam - dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaramy się zamieszczać więcej ciekawych przepisów ;)

      Usuń